Airco verwarming: verwarmen met airco

Airco als verwarming?! Dat klinkt voor de meeste mensen vast raar in de oren. Een airconditioner is toch om te koelen? Jazeker! Maar u kunt ook verwarmen met een airco. Is verwarmen met een airco een verstandige keuze? Wij vertellen u meer.

Stijgende energieprijzen

De situatie in Oekraïne heeft de afgelopen tijd voor een forse stijging van de energieprijzen gezorgd. We begrijpen dat dit de nodige vragen oproept. Bekijk hier de veelgestelde vragen en wat het voor u betekent.

Wat is een airco verwarming?

Een airco verwarming is feitelijk gezien een lucht warmtepomp, die zowel kan koelen als verwarmen. Het heet daarom ook wel een warmtepomp airco. Een warmtepomp airco zorgt ervoor dat warmte op een milieuvriendelijke manier van binnen naar buiten wordt verplaatst. Zo houdt u uw huis lekker koel in de zomer.

Het fijne aan een airco met verwarmingsfunctie is dat het warmtepompsysteem in de winter kan worden omgedraaid; de warmtepomp airco haalt dan warmte uit de buitenlucht en blaast dit naar binnen. Dit resulteert vervolgens in een heerlijk verwarmd huis. U kunt uw huis dus koelen én verwarmen met een airco; een echte win-winsituatie!

Hoe werkt een warmtepomp airco?

Een warmtepomp airco bestaat uit een onderdeel buiten en één of meerdere units binnen. Het onderdeel aan de buitenkant van het huis verzamelt warmte uit de lucht. De warmte wordt vervolgens niet via uw radiatoren verspreid, maar wordt via de unit(s) in huis naar binnen geblazen. Hierdoor is uw kamer, of huis, veel sneller op temperatuur!

Zelfs tijdens een strenge winter – met temperaturen onder de 0 graden – kan een warmtepomp airco uw woning verwarmen. Ook al is het buiten koud, er is toch voldoende energie in de lucht om warmte op te wekken. Wel zo fijn, dus!

Verwarmen met airco én cv ketel

Een airco en verwarming (cv ketel) zijn prima te combineren. Een warmtepomp airco kan bijvoorbeeld snel en gemakkelijk uw woning verwarmen tijdens de wat koudere dagen in het voor- en najaar. En wanneer het in de winter pas écht koud is, kan uw cv ketel vervolgens bijspringen. Een airco verwarming in huis is dus een stuk energiezuiniger, omdat u bespaart op uw gasverbruik!

Verwarmen met airco kosten

De kosten van een airco warmtepomp kunnen u wellicht afschrikken. Volgens de Klimaatexpert ligt de prijs van een airco warmtepomp tussen de € 1.800,- en € 7.500,-. Voor een airconditioner kunt u geen subsidie krijgen. Maar als u overweegt een volledig lucht/lucht warmtepompsysteem aan te schaffen, kunt u mogelijk wel subsidie aanvragen. Op de website van de RVO vindt u hier meer informatie over.

Verbruik airco als verwarming

Een airco warmtepomp werkt niet op gas, maar op elektriciteit. Gas is duurder dan elektriciteit, dus u begint al direct met besparen. Het verbruik wordt uitgedrukt in COP, kort voor Coefficient of Performance. De COP wordt als volgt berekend: de geleverde warmte in kWh gedeeld door het verbruik in kWh is het COP. Dus een warmtepomp met 5 COP verbruikt 1 kWh elektriciteit om 5 kWh warmte te leveren. Hoe hoger de COP, hoe zuiniger de airco warmtepomp!

Verwarmen met airco en zonnepanelen

Omdat een airco toch redelijk wat stroom verbruikt, is het een verstandige keuze uw huis te verwarmen met een airco in combinatie met zonnepanelen. Met de stroom die u zelf opwekt met uw zonnepanelen, kunt u het energieverbruik van de airco compenseren. Hierdoor bespaart u op uw stroomverbruik en houdt u uw energierekening zo laag mogelijk!

Airco koelen en verwarmen: voor- en nadelen

Een warmtepomp airco is niet goedkoop. En voordat u overweegt een dergelijk systeem aan te schaffen, wilt u daarom zeker weten dat het koelen en verwarmen met een airco iets voor u is. Om u te helpen, zetten wij de voor- en nadelen voor u op een rij:

Verwarmen met airco voordelenVerwarmen met airco nadelenDoor te verwarmen met een airco verbruikt u minder/geen gas.De buitenunit maakt redelijk veel geluid.Verwarmen met een airco is energiezuiniger.Een airconditioning verbruikt redelijk wat stroom.Er is geen sprake van warmteverlies.Er is geen stralingswarmte (radiatoren) – maar enkel luchtwarmte.

Mocht u nog vragen hebben of wilt u bestellen bel of mail ons dan.